Pooli 4: Tuotanto, palvelut ja työelämä


Tuotanto, palvelut ja työelämä-pooli on suuri ja monialainen. Poolin työskentelyssä on mukana noin kolmekymmentä museota, pääpainopiste on teollisuutta ja työelämää tallentavilla museoilla. Suuren poolin tallennusvastuuta on lähdetty vuonna 2013 pilkkomaan työryhmiin, joissa tällä hetkellä työstetään pääsääntöisesti tallennustyönjakoa. Tarkoituksena on luoda malleja tai työkaluja tallennustyönjaon jalkauttamiseksi museokentällä. Työryhmään voidaan kutsua jäseniä myös nelospoolin ulkopuolelta.

Pääpaino toiminnassa on työryhmillä ja ohjausryhmällä. Kokonaisuudessaan nelospooli kokoontuu vuosikokoukseen kerran vuodessa. Poolin ohjausryhmän muodostavat työryhmien puheenjohtajat ja poolin puheenjohtaja. Lisäksi ohjausryhmällä on vakituinen sihteeri.

Nelospoolissa toimivat seuraavat työryhmät:
Metsäteollisuus (Suomen metsämuseo Lusto, Tekniikan museo, Kymenlaakson maakuntamuseo, Varkauden museot, Serlachius museot, Työväenmuseo Werstas, Emil Aaltosen museo)
Työryhmän puheenjohtaja: Sari Jantunen, Metsämuseo Lusto

Tekstiili-, vaatetus-, nahka- ja kenkäteollisuus (Helsingin kaupunginmuseo, Kankaanpään kaupunginmuseo, Hyvinkään kaupunginmuseo, Designmuseo, Forssan museo, Turun museokeskus, Työväenmuseo Werstas, Suomen käsityön museo, Suomen kansallispukukeskus, Satakunnan museo, Lahden museot, Tampereen museot, Emil Aaltosen museo, Rauman museo)
Työryhmän puheenjohtaja: Kati Kivimäki, Forssan museo

Metalliteollisuus (Tampereen museot, Tekniikan museo, Keski-Suomen museo/Rautpohjan tehdasmuseo, Satakunnan museo/ Rosenlew-museo, Metsästysmuseo, Keravan museo, Emil Aaltosen museo, Karkkilan ruukkimuseo Senkka/Suomen valimomuseo, Varkauden museot, Fiskarsin museo, Työväenmuseo Werstas, Lapua), Uudenkaupungin museo
Työryhmän puheenjohtaja: Leila Stenroos, Rosenlew-museo

Palvelut (Helsingin kaupunginmuseo, Hotelli- ja ravintolamuseo, Kellomuseo, Suomen Kansallismuseo ja Työväenmuseo Werstas), Lottamuseo, Valokuvataiteen museo
Työryhmän puheenjohtaja: Kati Selänniemi, Helsingin kaupunginmuseo

Kaivosala (Outokummun kaivosmuseo, Tekniikan museo, Lohjan museot, Kultamuseo)
Työryhmän puheenjohtaja: Hanna Mattila?

Peliala (Espoon kaupunginmuseo, Tekniikan museo, Mediamuseo Rupriikki)
Työryhmän puheenjohtaja: Kirsi Ojala, Tekniikan museo

Muoviteollisuus (Lohjan museo, Tekniikan museo, Emil Aaltosen museo).
Työryhmän puheenjohtaja: Leena-Maija Halinen, Lohjan museo

Elintarviketeollisuus (Turun museokeskus, Werstas, Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseo)
Pj. avoinna

Työryhmät toimivat itsenäisesti muodostaen hyvän alustan toteuttaa nykydokumentointihankkeita ja tarkastella tallennustyönjakoa.


Hanketyöskentely:
Pooli 4 toteutti vuosina 2011 - 2012 hankkeen Teollisuuden ja työelämän murros. Hankkeessa oli mukana poolin museoista 17. Yhteisenä dokumentointiteemana on "Teollisuuden ja työelämän murros. Uusien ammattien syntyminen ja vanhojen muuttuminen." Tässä hankkeessa museot ovat dokumentoineet omalle museolleen tai toiminta-alueelleen keskeisen työelämän muutoksen, joka on tapahtunut teollisuudessa tai yksittäisessä ammatissa. Dokumentointi kertoo näin teollisuudessa, työelämässä ja eri ammateissa tapahtuneista muutoksista eri puolilla Suomea.

Vuonna 2014 Nelospooli aloittaa tallennustyönjaon jalkauttamisen tutkimisen hankkeella, jossa tarkastellaan yhteistallennuksen mahdollisuutta. Lisätietoja hankkeesta täällä.

Jatkossa tallennushankkeet tulevat olemaan pienempiä, työryhmien omia, tai muutaman museon yhteisiä hankkeita. Nelospooli toimii niiden keskustelualustana ja kumppanien löytämisen kanavana.


Poolityöskentelyssä mukana olevat museot:
Emil Aaltosen museo
Espoon kaupunginmuseo
Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseo
Forssan museo ja tekstiilimuseo Tyyki
Friitalan nahkamuseo
Hotelli- ja ravintolamuseo
Helsingin kaupunginmuseo
Hyvinkään kaupunginmuseo
K. H. Renlundin museo/Keski-Pohjanmaan maakuntamuseo
Karkkilan ruukkimuseo Senkka
Kouvolan kaupunginmuseo
Kultamuseo
Kymenlaakson museo
Lohjan museo
Outokummun kaivosmuseo
Rauman museo
Salon tuotanto- ja kulttuurihistoriallinen museo SAMU
Satakunnan museo/ Rosenlew-museo
Serlachius museot
Suomen kansallismuseo
Suomen kellomuseo
Suomen käsityön museo
Suomen metsämuseo Lusto
Suomen rautatiemuseo
Sähkömuseo Elektra
Taalintehtaan ruukkimuseo ja Björkbodan lukkomuseo
Tampereen museot
Tekniikan museo
Turun museokeskus
Työväenmuseo Werstas
Varkauden museot
Verlan tehdasmuseo

Päivitetty 11.8.2016