AJANKOHTAISTA

 


Uusi ilme ja verkkosivut työn allaTAKO-verkosto panostaa tänä vuonna erityisesti viestinnän kehittämiseen. Parhaillaan suunnitteilla on verkoston uusi visuaalinen ilme, jonka toteuttajaksi valittiin Hahmo Design. Samassa yhteydessä myös verkkosivuston ulkoasu sekä sisältö uudistetaan nykyaikaisemmaksi. Laadukkaalla viestinnällä halutaan tukea verkoston tavoitteita, kuten museokokoelmien näkyvyyttä ja alan ammattilaisten yhteistyötä.


Jatkossa verkkosivuilla tarjotaan selkeämmin tietoa verkostossa ja sen pooleissa toimiville museoille, kaikille museoiden kokoelmatyöstä ja nykydokumentoinnista kiinnostuneille sekä innostetaan uusia museoita mukaan TAKO-toimintaan.Lisätietoja:


Johanna Jakomaa, TAKO-verkoston puheenjohtaja
+358 44 701 1057
johanna.jakomaa at pori.fi


Outi Kivimäki, TAKO-verkoston viestintäkoordinaattori
outi.kivimaki at pori.fi
Millaista on kuluttaminen nyky-Suomessa? Museot tallentavat kulutusta samana päivänä 18.9.2020


Museot eri puolilla Suomea toteuttavat yhteisen nykydokumentointitempauksen perjantaina 18.9.2020. Saman päivän aikana lähes 50 museota tallentaa tämän päivän kulutusta valitsemastaan näkökulmasta. Tempauksen järjestää museoiden valtakunnallinen tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO.Millaista on esimerkiksi lentomatkustajien, nuorten tai romanien kulutus nyky-Suomessa?

Mitä hankintoja puolestaan tekee Raumanmerelle suuntaava mökkeilijä tai Joensuussa asuva autoilija?

Entä miten ajatukset kulutuksesta vaikuttavat koulurakennuksen purkamiseen tai taiteilijan työskentelyyn?Yhteistyössä toteutettavassa Kulutuksentallentajat-tempauksessa museoiden dokumentointikohteina ovat mm. paikalliset yritykset, ruokailu, materiaalit, muoti ja muotoilu, erilaisten ryhmien kulutuskäyttäytyminen, jätteet ja kierrätys, matkailu sekä rakennukset. Tarkastelussa ovat kulutuksen näkökulmasta myös yhteiskunnallinen infrastruktuuri, taiteen hiilijalanjälki ja mediasisältöjen tuottaminen.


Osa nykydokumentoinneista toteutetaan verkossa, mutta tempauspäivänä museoammattilaiset myös jalkautuvat kentälle haastattelemaan, havainnoimaan, valokuvaamaan ja videoimaan. Koronapandemia lyö oman leimansa niin työskentelyyn kuin osaan tallennuskohteista.

Tempauksen järjestää museoiden valtakunnallinen tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO, joka kehittää museoiden nykydokumentointitoimintaa ja koordinoi museoiden välistä tallennustyönjakoa.Ilmiöt talteen tuoreeltaan


Nykydokumentointitempauksella museot haluavat esitellä ja edistää nykyajan tallennusta osana kokoelmatyötä. Mukana olevat museot ovat valinneet tallennuksen näkökulman ja kohteen oman toimialansa ja tehtävänsä mukaisesti. Edellisen kerran museot toteuttivat vastaavan yhteistallennuksen vuonna 2018, jolloin aiheena oli suomalaisten onnellisuus.


– Nykyhetken dokumentointi on yhä tärkeämpi osa museoiden kokoelmatyötä. Sen avulla voimme kerätä tietoa ajankohtaisista ilmiöistä ja tapahtumista heti, silloin kun niistä on vielä saatavilla mahdollisimman monipuolista aineistoa. Kun tallennamme esimerkiksi kulutusta yhdessä ja samanaikaisesti, pystymme kartuttamaan museokokoelmia entistä kattavammin ja vaikuttavammin, kertoo TAKO-verkoston puheenjohtaja Johanna Jakomaa Satakunnan Museosta.


Dokumentointipäivän tiimoilta suomalaisten museoiden kokoelmat täydentyvät kulutukseen liittyvillä esineillä, valokuvilla, videoilla, arkistoaineistolla ja verkkomateriaalilla. Samalla kokoelmiin tallentuu myös näkökulmia siitä, millaisia kestäviä ja kestämättömiä ulottuvuuksia nykykulutukseen liittyy.


Tempausta voi seurata sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #kulutuksentallentajat.Lisätietoja:


Outi Kivimäki, TAKO-verkoston viestintäkoordinaattori +358 40 737 6749, outi.kivimaki at pori.fi


Johanna Jakomaa, TAKO-verkoston puheenjohtaja +358 44 701 1057, johanna.jakomaa at pori.fi


Nykydokumentointitempaukseen osallistuvat museot, aiheet ja yhteystiedot

Seuraa somessa: #kulutuksentallentajat // @takoverkosto

Syksyn TAKO-seminaari järjestetään etänä 6.10.


Tampereelle aiottu syksyn TAKO-seminaari järjestetään työmatkoihin ja yleisötilaisuuksiin edelleen vaikuttavien koronarajoitusten vuoksi etätilaisuutena 6.10. klo 12.00-14.30. Seminaarin teemana on kokoelmaviestintä, minkä lisäksi kootaan yhteen verkoston tulevan nykydokumentointitempauksen antia. Seminaarin ohjelma ja ilmoittautuminen julkaistaan lähiviikkoina. Toivomme, että mahdollisimman moni pääsee linjoille, ja että saamme TAKO-yhteisön saman katon alle jälleen kevätseminaarissa!Lisätietoja:


Johanna Jakomaa, TAKO-verkoston puheenjohtaja

+358 44 701 1057

johanna.jakomaa at pori.fi
NYKYDOKUMENTOINTITEMPAUS: TEMPAUSTUOKIO


Järjestämme viikkoa ennen kulutusteemaista nykydokumentointitempausta eli perjantaina 11.9. klo 9.30 tempaustuokion TEAMSin kautta. Noin tunnin mittaisessa tuokiossa käymme läpi vielä tempauksen keskeiset seikat ja autamme mielellämme, mikäli tempaukseen tai nykydokumentointiin liittyen jokin mietityttää. Voit myös lyhyesti esitellä oman museonne tallennussuunnitelmat.


Mukana on TAKO:n ohjausryhmään kuuluvia museoammattilaisia sekä viestintäkoordinaattori Outi Kivimäki. Toivomme mahdollisia kysymyksiä ennakkoon keskiviikkoon 9.9. mennessä.


Ilmoittaudu mukaan tästä: https://forms.gle/x7fsqev6PwPw2WUY6


Lisätietoja:


Johanna Jakomaa, TAKO-verkoston puheenjohtaja

+358 44 701 1057

johanna.jakomaa at pori.fi


Outi Kivimäki, TAKO-verkoston viestintäkoordinaattori

+358 40 737 6749

outi.kivimaki at pori.fiUusi ilme ja verkkosivut työn allaTAKO-verkosto panostaa tänä vuonna erityisesti viestinnän kehittämiseen. Parhaillaan suunnitteilla on verkoston uusi visuaalinen ilme, jonka toteuttajaksi valittiin Hahmo Design. Samassa yhteydessä myös verkkosivuston ulkoasu sekä sisältö uudistetaan nykyaikaisemmaksi. Laadukkaalla viestinnällä halutaan tukea verkoston tavoitteita, kuten museokokoelmien näkyvyyttä ja alan ammattilaisten yhteistyötä.


Jatkossa verkkosivuilla tarjotaan selkeämmin tietoa verkostossa ja sen pooleissa toimiville museoille, kaikille museoiden kokoelmatyöstä ja nykydokumentoinnista kiinnostuneille sekä innostetaan uusia museoita mukaan TAKO-toimintaan.Lisätietoja:


Johanna Jakomaa, TAKO-verkoston puheenjohtaja
+358 44 701 1057
johanna.jakomaa at pori.fi


Outi Kivimäki, TAKO-verkoston viestintäkoordinaattori
outi.kivimaki at pori.fi

Korona-ajan dokumentointi jatkuu museoissa

 

 

Tietoja museoiden hankkeista on koottu Google Drive -tiedostoon, jonne jo lähes 50 museota on raportoinut koronadokumentoinneistaan. Museoiden toivotaan edelleen lisäävän ja päivittävän tietoja omista hankkeistaan koontitiedostoon.

Kun hankkeista on saatavissa tietoja keskitetysti, museoilla on entistä paremmat mahdollisuudet yhteistyöhön ja dokumentointien koordinointiin. Taulukon täydentäminen onnistuu Google-tunnuksilla.

 

 

KAM-kuvailuryhmä on käsitellyt yhteisiä asiasanoja, joilla koronadokumentointeihin liittyviä aineistoja tulisi kuvailla. Ryhmä on antanut museoille seuraavat ohjeet:


- Käytetään YSOsta löytyvää asiasanaa COVID-19.

- Käytetään vapaata asiasanaa ”koronadokumentointi”. Asiasanaa on ehdotettu YSOon. Jos asiasana lisätään sinne, vapaa asiasana tulisi vaihtaa YSOn asiasanaan.

- Someviestinnässä käytetään tunnistetta #koronadokumentointi.Vuoden 2019 kartunnan tallennustyönjaon raportointi on käynnissäMuseoviraston kanssa solmimansa tallennustyönjakosopimuksen mukaisesti museot raportoivat TAKO:n valtakunnallisen tallennustyöjaon piirissä tehdyn tallennuksensa kerran vuodessa. Museoilta toivotaan vastauksia vuonna 2019 tehdystä tallennustyönjakoon liittyvästä tallennuksesta 30.9.2020 mennessä.


Tallennustyönjaon raportointisivu ohjeineen löytyy täältä.

Huom: Älä käytä Internet Explorer selainta.

Museoiden aiempina vuosina tuottama raportointiaineisto on visualisoitu TAKO:n verkkosivuille. Löydät visualisoinnin täältä


Visualisoinnin lisäksi tiedot koostetaan Excel-taulukoiksi kaikkien tutustuttavaksi tänne.Mikäli sinulla on kysyttävää raportointiin liittyen, voit olla yhteydessä:
tako@kansallismuseo.fi
taLLENNE TAKO-VERKOSTON KORONADOKUMENTOINTI-KESKUSTELUTILAISUUDESTA KATSELTAVISSATAKO-verkoston 15.4. järjestämä keskustelutilaisuus koronapandemiaan liittyvästä nykydokumentointityöstä keräsi lähes 70 aiheesta kiinnostunutta museoammattilaista etäyhteyden päähän. Keskustelussa käsiteltiin mm. dokumentointityön turvallisuutta ja tallennustyön eri metodeja. Verkosto kiittää osallistujia aktiivisuudesta! Tallenne tilaisuudesta on nyt nähtävissä Youtubessa: https://www.youtube.com/watch?v=OO4gbfVeuO4


37 museota eri puolilta Suomea ilmoitti tilaisuuteen ilmoittautumisen yhteydessä poikkeusaikaan liittyvistä dokumentointisuunnitelmistaan ja -aiheistaan. Museot ovat tallentaneet mm. lapsiperheiden, koululaisten, lukiolaisten ja ikäihmisten korona-arkea sekä poikkeusajan työskentelyä päiväkodissa, lehden toimituksessa, museossa, lentokentällä, satamassa ja Uudenmaan rajalla. Tallennus on ollut monimetodista, ja siinä on hyödynnetty haastatteluja, video- ja valokuvausta, verkkokyselyitä, somea, verkkoaineistoja, ihmisten osallistamista päiväkirjojen kirjoittamiseen sekä esine- ja arkistoaineiston keruuta.


Tietoja museoiden hankkeista on koottu Google Drive -tiedostoon, jonne kaikkien museoiden toivotaan edelleen tallentavan tietoja omista koronadokumentoinneistaan:

https://drive.google.com/…/1QQGIhkjgonfLk0_zfvp-jJJGao…/view


Kun hankkeista on saatavissa tietoja keskitetysti, museoilla on entistä paremmat mahdollisuudet yhteistyöhön ja dokumentointien koordinointiin. Taulukon täydentäminen onnistuu Google-tunnuksilla.


Jotta museoihin tallennettava aineisto olisi jatkossa mahdollisimman hyvin hyödynnettävissä, kentällä pyritään laatimaan tarkka ohjeistus koronapandemiaan liittyvien aineistojen standardinmukaiseen luettelointiin. Jo nyt aineistojen luetteloinnissa suositellaan käytettäväksi YSO:n asiasanaa COVID-19, joka kerää yhteen museokentän tekemän ainutlaatuisen työn.


Lisätietoja: tako@kansallismuseo.fi


Päivitetty 4.9.2020