AJANKOHTAISTA

 


COMCOLin ja IC-Ethicsin kysely museoammattilaisille koronadokumentoinneista ja niiden etiikasta


International Council of Museums ICOM ja sen kokoelmatyöhön keskittyvä komitea COMCOL sekä eettisiin kysymyksiin pureutuva IC-Ethics keräävät tietoa korona-ajan dokumentoinnista ja erityisesti siihen liittyvistä eettisistä kysymyksistä.


Kyselyyn voi vastata, vaikka oma museo / organisaatio ei olisikaan tallentanut korona-aikaa. Vastausaikaa on 20.6.2021 saakka. Linkki kyselyyn: https://forms.gle/BdLfShEPsmZUkquq6Lisätietoja:


Kirsi Ojala, TAKO-verkoston varapuheenjohtaja, 4-poolin puheenjohtaja
kirsi.ojala at espoo.fiTAKO-verkosto palkitsee nykydokumentoinnin hyväksi tehdystä työstä


Museoiden tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO etsii jälleen vaikuttavia ja innostavia nykydokumentointitekoja.

Nykydokumentointiteko-tunnustuspalkinto julkistetaan Kansallismuseossa 13.-14.10.2021 pidettävässä TAKO-seminaarissa. Palkittavan teon tulee ajoittua aikavälille syyskuu 2019 - elokuu 2021. Hakuaikaa on elokuun 2021 loppuun asti.

Katso lisää täältä.vuoden 2021 toimintaa


Edelleen jatkuvien koronarajoitusten vuoksi TAKO-verkoston perinteistä kevätseminaaria ei järjestetä vuonna 2021. Seminaarin sijaan toiminta jatkuu etätilaisuuksina: Kevään aikana TAKO muun muassa julkaisee ja esittelee uudet verkkosivut ja TAKO-Teams-ympäristön sisäiseen viestintään. Loppukeväästä verkosto järjestää rahoituksen toteutuessa kansainvälisen, nykydokumentointiin korona-aikana keskittyvän webinaarin.


Kevään TAKO-tapahtumista tiedotetaan tarkemmin alkuvuonna. Myös tallennustyönjakosopimusten uusimiskierros käynnistyy vihdoin kevään aikana. Matkalaskukäytännöt jatkuvat vuonna 2021 ennallaan: http://tako.nba.fi/ajankohtaista/matkalaskuohje


Syksyn TAKO-seminaari järjestetään toivottavasti jälleen normaalina seminaarina, ja silloin jaetaan myös tavoiteltu Nykydokumentointiteko-tunnustuspalkinto.


Korona-ajan dokumentointi jatkuu museoissa

 

 

Tietoja museoiden hankkeista on koottu Google Drive -tiedostoon, jonne jo lähes 50 museota on raportoinut koronadokumentoinneistaan. Museoiden toivotaan edelleen lisäävän ja päivittävän tietoja omista hankkeistaan koontitiedostoon.

Kun hankkeista on saatavissa tietoja keskitetysti, museoilla on entistä paremmat mahdollisuudet yhteistyöhön ja dokumentointien koordinointiin. Taulukon täydentäminen onnistuu Google-tunnuksilla.

 

 

KAM-kuvailuryhmä on käsitellyt yhteisiä asiasanoja, joilla koronadokumentointeihin liittyviä aineistoja tulisi kuvailla. Ryhmä on antanut museoille seuraavat ohjeet:


- Käytetään YSOsta löytyvää asiasanaa COVID-19.

- Käytetään vapaata asiasanaa ”koronadokumentointi”. Asiasanaa on ehdotettu YSOon. Jos asiasana lisätään sinne, vapaa asiasana tulisi vaihtaa YSOn asiasanaan.

- Someviestinnässä käytetään tunnistetta #koronadokumentointi.


Päivitetty 4.1.2021