AJANKOHTAISTA

 


Uusi ilme ja verkkosivut työn alla


TAKO-verkosto panostaa viestinnän kehittämiseen. Parhaillaan työn alla on verkoston uusi visuaalinen ilme, jonka toteuttajaksi valittiin Hahmo Design. Samassa yhteydessä myös verkkosivuston ulkoasu sekä sisältö uudistetaan nykyaikaisemmaksi. Laadukkaalla viestinnällä halutaan tukea verkoston tavoitteita, kuten museokokoelmien näkyvyyttä ja alan ammattilaisten yhteistyötä.


Jatkossa verkkosivuilla tarjotaan selkeämmin tietoa verkostossa ja sen pooleissa toimiville museoille, kaikille museoiden kokoelmatyöstä ja nykydokumentoinnista kiinnostuneille sekä innostetaan uusia museoita mukaan TAKO-toimintaan.Lisätietoja:


Johanna Jakomaa, TAKO-verkoston puheenjohtaja
+358 44 701 1057
johanna.jakomaa at pori.fi


Outi Kivimäki, TAKO-verkoston viestintäkoordinaattori
outi.kivimaki at pori.fitallennustyönjakosopimusten uusiminen käynnissäTAKO-verkoston tallennustyönjakoon osallistuvien museoiden ja Museoviraston välillä solmitut tallennustyönjakosopimukset uusitaan kevään 2021 aikana. Sopimusteksti on päivitetty vastaamaan nykytilannetta, mutta yksittäiselle museolle ei tule lisää vastuuta tai velvoitteita eikä uusi sopimus sisällä sanktioita.

Tallennustyönjakoon osallistuvien museoiden johtajat ja kokoelmavastaavat ovat saaneet maaliskuun 2021 aikana henkilökohtaisen viestin sopimuksen uusimisesta. Mikäli viesti ei ole tavoittanut museotanne, pyydämme ottamaan yhteyttä verkostoon: tako at kansallismuseo.fi.


Lisätietoja tallennustyönjaosta:

Tallennustyönjakovastaava Teemu Ahola, teemu.ahola at tampere.fi
TAKO-verkoston puheenjohtaja Johanna Jakomaa,
johanna.jakomaa at pori.fi


Allekirjoittamiseen liittyvät käytännön kysymykset:
TAKO-sihteeri Anna Alavuotunki,
tako at kansallismuseo.fivuoden 2021 toimintaa


Edelleen jatkuvien koronarajoitusten vuoksi TAKO-verkoston perinteistä kevätseminaaria ei järjestetä vuonna 2021. Seminaarin sijaan toiminta jatkuu etätilaisuuksina: Kevään aikana TAKO muun muassa julkaisee ja esittelee uudet verkkosivut ja TAKO-Teams-ympäristön sisäiseen viestintään. Loppukeväästä verkosto järjestää rahoituksen toteutuessa kansainvälisen, nykydokumentointiin korona-aikana keskittyvän webinaarin.


Kevään TAKO-tapahtumista tiedotetaan tarkemmin alkuvuonna. Myös tallennustyönjakosopimusten uusimiskierros käynnistyy vihdoin kevään aikana. Matkalaskukäytännöt jatkuvat vuonna 2021 ennallaan: http://tako.nba.fi/ajankohtaista/matkalaskuohje


Syksyn TAKO-seminaari järjestetään toivottavasti jälleen normaalina seminaarina, ja silloin jaetaan myös tavoiteltu Nykydokumentointiteko-tunnustuspalkinto.TAkon syysseminaari 6.10.2020

Tako-verkoston syysseminaari järjestettiin koronatilanteen takia etätilaisuutena Teams-ohjelman välityksellä.

Seminaarissa kuultiin TAKO:n ajankohtaisia kuulumisia, koottiin yhteen #Kulutuksentallentajat-nykydokumentointitempauksen antia, saatiin vinkkejä verkostotyön ja viestinnän kehittämiseen sekä kuultiin, mikä toimittajaa kiinnostaa museokokoelmissa.
Millaista on kuluttaminen nyky-Suomessa? Museot tallentavat kulutusta samana päivänä 18.9.2020


Museot eri puolilla Suomea toteuttavat yhteisen nykydokumentointitempauksen perjantaina 18.9.2020. Saman päivän aikana lähes 50 museota tallentaa tämän päivän kulutusta valitsemastaan näkökulmasta. Tempauksen järjestää museoiden valtakunnallinen tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO.Millaista on esimerkiksi lentomatkustajien, nuorten tai romanien kulutus nyky-Suomessa?

Mitä hankintoja puolestaan tekee Raumanmerelle suuntaava mökkeilijä tai Joensuussa asuva autoilija?

Entä miten ajatukset kulutuksesta vaikuttavat koulurakennuksen purkamiseen tai taiteilijan työskentelyyn?Yhteistyössä toteutettavassa Kulutuksentallentajat-tempauksessa museoiden dokumentointikohteina ovat mm. paikalliset yritykset, ruokailu, materiaalit, muoti ja muotoilu, erilaisten ryhmien kulutuskäyttäytyminen, jätteet ja kierrätys, matkailu sekä rakennukset. Tarkastelussa ovat kulutuksen näkökulmasta myös yhteiskunnallinen infrastruktuuri, taiteen hiilijalanjälki ja mediasisältöjen tuottaminen.


Osa nykydokumentoinneista toteutetaan verkossa, mutta tempauspäivänä museoammattilaiset myös jalkautuvat kentälle haastattelemaan, havainnoimaan, valokuvaamaan ja videoimaan. Koronapandemia lyö oman leimansa niin työskentelyyn kuin osaan tallennuskohteista.

Tempauksen järjestää museoiden valtakunnallinen tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO, joka kehittää museoiden nykydokumentointitoimintaa ja koordinoi museoiden välistä tallennustyönjakoa.Ilmiöt talteen tuoreeltaan


Nykydokumentointitempauksella museot haluavat esitellä ja edistää nykyajan tallennusta osana kokoelmatyötä. Mukana olevat museot ovat valinneet tallennuksen näkökulman ja kohteen oman toimialansa ja tehtävänsä mukaisesti. Edellisen kerran museot toteuttivat vastaavan yhteistallennuksen vuonna 2018, jolloin aiheena oli suomalaisten onnellisuus.


– Nykyhetken dokumentointi on yhä tärkeämpi osa museoiden kokoelmatyötä. Sen avulla voimme kerätä tietoa ajankohtaisista ilmiöistä ja tapahtumista heti, silloin kun niistä on vielä saatavilla mahdollisimman monipuolista aineistoa. Kun tallennamme esimerkiksi kulutusta yhdessä ja samanaikaisesti, pystymme kartuttamaan museokokoelmia entistä kattavammin ja vaikuttavammin, kertoo TAKO-verkoston puheenjohtaja Johanna Jakomaa Satakunnan Museosta.


Dokumentointipäivän tiimoilta suomalaisten museoiden kokoelmat täydentyvät kulutukseen liittyvillä esineillä, valokuvilla, videoilla, arkistoaineistolla ja verkkomateriaalilla. Samalla kokoelmiin tallentuu myös näkökulmia siitä, millaisia kestäviä ja kestämättömiä ulottuvuuksia nykykulutukseen liittyy.


Tempausta voi seurata sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #kulutuksentallentajat.Lisätietoja:


Outi Kivimäki, TAKO-verkoston viestintäkoordinaattori +358 40 737 6749, outi.kivimaki at pori.fi


Johanna Jakomaa, TAKO-verkoston puheenjohtaja +358 44 701 1057, johanna.jakomaa at pori.fi


Nykydokumentointitempaukseen osallistuvat museot, aiheet ja yhteystiedot

Seuraa somessa: #kulutuksentallentajat // @takoverkosto


Korona-ajan dokumentointi jatkuu museoissa

 

 

Tietoja museoiden hankkeista on koottu Google Drive -tiedostoon, jonne jo lähes 50 museota on raportoinut koronadokumentoinneistaan. Museoiden toivotaan edelleen lisäävän ja päivittävän tietoja omista hankkeistaan koontitiedostoon.

Kun hankkeista on saatavissa tietoja keskitetysti, museoilla on entistä paremmat mahdollisuudet yhteistyöhön ja dokumentointien koordinointiin. Taulukon täydentäminen onnistuu Google-tunnuksilla.

 

 

KAM-kuvailuryhmä on käsitellyt yhteisiä asiasanoja, joilla koronadokumentointeihin liittyviä aineistoja tulisi kuvailla. Ryhmä on antanut museoille seuraavat ohjeet:


- Käytetään YSOsta löytyvää asiasanaa COVID-19.

- Käytetään vapaata asiasanaa ”koronadokumentointi”. Asiasanaa on ehdotettu YSOon. Jos asiasana lisätään sinne, vapaa asiasana tulisi vaihtaa YSOn asiasanaan.

- Someviestinnässä käytetään tunnistetta #koronadokumentointi.


Päivitetty 4.1.2021