TAKO-syysseminaari 20.10.2014
Nykydokumentoinnin nykytila ja tulevaisuus
TAKO-seminaari maanantaina 20.10.2014
Suomen kansallismuseon auditoriossa, Mannerheimintie 34, Helsinki
Ohjelma
9.30 Suomen museoliiton nykydokumentoinnin monimuotokoulutus -kurssitapaaminen (sisäänkäynti museon pihaovesta) 11.30 alkaen sisäänkäynti Mannerheimintien puoleisesta sivuovesta 12.00 Seminaarin avaus TAKOn puheenjohtaja Teemu Ahola 12.05 Tulkintaa tulkinnasta. Nykydokumentointimateriaalin käyttö tutkimuksessa FM Anne Ala-Pöllänen, Helsingin yliopisto 12.50 Tietoisku: Nykydokumentointiaineiston luettelointi Luettelointikoordinaattori Leena Furu, Museo 2015 -hanke 13.00 Keskustelua 13.15 Yleisön osallistaminen aineiston keruuseen sosiaalisen median kautta - 3. poolin Suomi syö ja juo -hankkeen kokemusten valossa Amanuenssi Johanna Jakomaa, Satakunnan museo 13.45 Keskustelua 14.00 Kahvitauko Tauon aikana kahviotilassa esittelypöytiä, joissa osallistujat voivat kierrellä: poolit 1, 2, 3, 4, 5, 6 sekä Kokoelmapoistojen hyvät käytännöt -hanke 15.00 Nykydokumentointi taidemuseon hankkeena - 6. poolin Luovan työn dokumentointi -hankkeen kokemusten valossa Museonjohtaja Johanna Lehto-Vahtera, Aboa Vetus & Ars Nova -museo 15.30 Keskustelua 15.45 Museoiden nykydokumentointihankkeet: viesti tulevaisuuteen, paneelikeskustelu, puheenjohtajana Hanna Kyläniemi, Lapin maakuntamuseo, panelisteina Anne Ala-Pöllänen, Helsingin yliopisto; Susanna Haavisto, Suomi syö ja juo -hanke; Johanna Lehto-Vahtera, Aboa Vetus & Ars Nova; Harri Nyman, Karvanopat ja Kaukametsä -hanke; Kirsi Ojala, Tekniikan museo; Leena Räty, Etelä-Karjalan taidemuseo 17.30 Seminaari päättyy
TAKO-seminaari 20.-21.1.2014 Suomen kansallismuseossa Raportti tammiseminaarista 2014 (1.40 MB)
Tammiseminaari 2014 ohjelma (113 KB)
TAKO museopäivillä Savonlinnassa
TAKOn esittelypöydässä museopäivillä Savonlinnassa 21.-22.5. osallistujat saivat tutustua tallennustyönjaon periaatteisiin ja keskustella paikalla olevien TAKOn toimihenkilöiden kanssa kaikista TAKO-toimintaan liittyvistä asioista. Jaossa oli TAKO-esitteen uusi, vasta painosta saatu versio.
TAKO-pöydän takana Antti Metsänkylä, Risto Hakomäki ja Johanna Lehto-Vahtera.
Kuva: Liisa Tuomikoski, Museovirasto.
| | |
Muutoksia ohjausryhmän kokoonpanossa TAKO-seminaarissa 21.1.2014 vahvistettiin ohjausryhmän uusi kokoonpano vuosiksi 2014-15. Kuten ennenkin ohjausryhmä koostuu puheenjohtajasta, poolien puheenjohtajista, joita on seitsemän ja joista yksi toimii myös ohjausryhmän varapuheenjohtajana sekä kahdesta sihteeristä. Lisäksi Museoviraston kehittämisjohtaja osallistuu tarvittaessa asiantuntijana kokoukseen.
Ohjausryhmän puheenjohtajaksi valittiin kokoelmapäällikkö Teemu Ahola Työväenmuseo Werstaalta. Uudet jäsenet ovat näyttelyamanuenssi Reetta Karhunkorva Suomen metsämuseo Lustosta (pooli 1), intendentti Elina Kallio Helsingin kaupunginmuseosta (pooli 2) ja amanuenssi Johanna Jakomaa Satakunnan Museosta (pooli 3). Museoviraston kehittämisjohtajana toimii 1.2.2014 lukien Carina Jaatinen.
Koko ohjausryhmä, katso Ajankohtaista > Ohjausryhmä
Museoiden tallennustyönjako
Eräs TAKOn keskeisistä tehtävistä on museoiden tallennustyönjaon kehittäminen ja sen kautta tallennuksen koordinoinnin luominen ja ylläpitäminen. Museoilta on koottu poolien kautta ehdotuksia aihepiireistä, joita ne haluavat ottaa vastuulleen, ja ehdotuksia on jo kierrätetty museoilla lausunnoilla. Jos TAKOn käytössä olevat resurssit sen sallivat, vuoden 2012 aikana palkataan konsultti suunnittelemaan tallennustyönjaon yksityiskohtia ja neuvottelemaan niistä TAKO-museoiden kanssa. TAKO on palkannut Opetus- ja kulttuuriministeriön tuella selvitysmiehen laatimaan mallia tallennustyönjaoksi.
Teemu Aholan laatima selvitys julkistettiin TAKO-seminaarissa Kansallismuseossa tiistaina 29. tammikuuta 2013.
TAKO-päivä 28.10.2013 Suomen kansallismuseossa
Aamukahvia tarjotaan Café Kansallismuseossa klo 8.45 alkaen.
Erikoismuseoaamupäivä klo 9.00-11.00
Moderaattorina Minna Sarantola-Weiss, tutkimuspäällikkö, Helsingin kaupunginmuseo
9.00 Avaus ja johdanto, Minna Sarantola-Weiss
9.05 Tallennustyönjako ja erikoismuseot, kokoelmapäällikkö Teemu Ahola, Työväenmuseo Werstas
Erikoismuseonäkökulma:
9.30 Jukka Savolainen, museonjohtaja, Designmuseo
9.45 Kaisa Laitinen, osastonjohtaja, Suomen urheilumuseo
10.00 Lyhyitä puheenvuoroja
Kokoelma-amanuenssi Maria Faarinen, Suomen valokuvataiteen museo
Kokoelmapäällikkö Kirsi Ojala, Tekniikan museo
Intendentti Matias Laitinen, Suomen ilmailumuseo
Kokoelmapäällikkö Juha Hirvilammi, Suomen maatalousmuseo Sarka
Amanuenssi Seija Hahl, Suomen käsityön museo
10.30 Museoviraston näkökulma, Pirjo Hamari, Kehittämisjohtaja
10.40 Keskustelu
11.00 Lounas (omakustanteinen, Café Kansallismuseo)
Seminaari klo 12.00-15.30
Moderaattorina Teemu Ahola
12.00 Seminaarin avaus, Helena Edgren, ylijohtaja, Suomen kansallismuseo
12.05 Tallennustyönjaon vaiheet, Teemu Ahola
12.35 Työkalun suunnittelu, Miikka Haimila, yli-intendentti, Museovirasto
13.00 Keskustelu tallennustyönjaosta
13.15 Kahvitauko, joka jatkuu suoraan erikoiskysymysten pohdintana:
Neljä pöytää tallennustyönjaon erikoiskysymyksistä, fasilitaattoreina TAKO-ohjausryhmän jäseniä:
pöytä 1 mustat aukot
pöytä 2 rajapinnat
pöytä 3 koulutuskysymykset
pöytä 4 mihin TAKO:ssa seuraavaksi tähdätään
Toivotaan että kaikki osallistujat käyvät kaikissa pöydissä
14.00 Tietoiskuja
14.00 SAKU-hanke, Maija Ekosaari, projektipäällikkö
14.15 Kuvia, tunnelmia ja päiväkirjamerkintöjä - tutkijan kokemukset osana nykydokumentointia,
Anna-Reetta Rikala, amanuenssi, Suomen kansallismuseo
14.30 Esinetutkimusverkosto Artefacta, verkkopalvelun päätoimittaja Alex Snellmann
14.40 Loppukeskustelu
15.30 Seminaari päättyy
TAKO:n tammiseminaari 28.-29.1.2013
Suomen kansallismuseon auditorio
Tammiseminaari 2013 ohjelma (178 KB)
Seminaarin aineistot ovat eDuunissa
Tammikuinen TAKO-seminaari järjestettiin nyt viidennen kerran, tänä vuonna ensimmäistä kertaa kaksipäiväisenä. Noin 120 kuulijaa seurasi TAKO:n ajankohtaisten asioiden esittelyä. Maanantai oli poolien raportointipäivä, tiistaina syvennyttiin tallennustyönjaon kysymyksiin.
Seminaarin avasi kulttuuriasiainneuvos Päivi Salonen Opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Hän kertoi seuranneensa tyytyväisenä TAKO-työskentelyä alusta alkaen ja piti sitä merkittävänä toimintamuotona suomalaisessa museokentässä. Museonjohtaja Johanna Lehto-Vahteran moderoiman päivän aikana kuultiin kaikkien seitsemän poolin raportit tähänastisesta työstään ja lähitulevaisuuden suunnitelmistaan. Lisäksi saatiin katsaus Ruotsin tilanteeseen Samdokin lakkauttamisen jälkeen.
Tiistaipäivän kohokohta oli Teemu Aholan laatiman, Suomen museoliiton ja TAKO:n tilaaman tallennustyönjakoselvityksen julkistaminen. Museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä käsitteli julkistamispuheenvuorossaan sitä toimintaympäristöä, jossa uutta työnjakomallia tullaan soveltamaan. Hän totesi, että päällekkäinen tallentaminen ei ole nyt loppunut eikä lopu, mutta meillä on hyvä alku työnjaon kehittämiseksi. Selvityksen laatija esitteli jaon periaatteita ja käytäntöjä sekä hahmotteli suuntaviivoja sen kehittämiseksi työn edetessä. Päivän moderaattorina toiminut TAKO:n puheenjohtaja Minna Sarantola-Weiss esitteli TAKO:ssa työstettyä ehdotusta tallennustyönjakosopimukseksi.
Tallennustyönjakoa käsiteltiin myös Teemu Aholan johtamassa paneelikeskustelussa, jossa panelisteina olivat Päivi Salonen OKM:stä, Kimmo Levä Suomen museoliitosta, Juhani Kostet Museovirastosta, Minna Sarantola-Weiss Helsingin kaupunginmuseosta, Johanna Jakomaa Satakunnan museosta, Elina Heikka Suomen valokuvataiteen museosta ja Hanna-Kaisa Melaranta Varkauden museosta. Yleisökin osallistui aktiivisesti paneelin keskusteluun samoin kuin muuhunkin keskusteluun päivien aikana.
Seminaarin päätteeksi TAKO:n puheenjohtaja esitteli yhdessä Museoviraston kehittämisjohtaja Pirjo Hamarin kanssa TAKO:n tulevan toiminnan suunnittelua sekä sen organisaatiota tästä vuodesta alkaen Museovirastossa.
TAKO:n tallennustyönjakopäivä kansallismuseossa 19.11.2012
Noin 130 ihmistä vietti maanantai-iltapäivän Kansallismuseon auditoriossa 19. marraskuuta kuuntelemassa ja keskustelemassa suunnitteilla olevasta kulttuurihistoriallisten museoiden tallennustyönjaosta. Selvitysmies Teemu Aholan laatima työnjakomallin ensimmäinen versio julkaistiin näillä verkkosivuilla keskustelun pohjaksi viikkoa aikaisemmin. Hän oli aloittanut työnsä tutustumalla kaikkiin saatavilla oleviin kokoelmapoliittisiin ohjelmiin. Sen jälkeen hän soitti 119 ammatillisesti hoidettuun kulttuurihistorialliseen museoon ja haastatteli museonjohtajaa tai tämän nimeämää henkilöä. Keskustelujen perusteella selvitysmies määritteli yhdessä museon edustajien kanssa museoiden tallennustehtävät. Soittokierroksella kertyneestä aineistosta on koottu työnjakomallin raakaversio. Seminaarissa jakauduttiin kahdeksaan työryhmään, jotka pohtivat työnjaon kysymyksiä eri puolilta. Lopuksi työryhmät esittelivät pohdintojaan, ja esiin tuli todella runsaasti erilaisia, aivan uusiakin, näkökohtia. Museoille on annettu aikaa 30.11. asti esittää kommenttejaan työnjaon tiimoilta. Seminaarin aineisto ja museoiden kommentit ovat selvitysmiehen käytössä, kun hän joulukuun kuluessa viimeistelee esitystään.
Seminaari maanantaina 23. tammikuuta 2012
Paikka: Suomen kansallismuseo
12.00 Avaussanat
Pääjohtaja Juhani Kostet, Museovirasto
12.05 TAKO - missä mennään nyt: toimintakertomus ja päivitetty hankesuunnitelma
Puheenjohtaja Minna Sarantola-Weiss, TAKO-ohjausryhmä
12.20 Yhdessä erikseen: Suomi-kokoelma museoalan mahdollisuutena
Pääsihteeri Kimmo Levä, Suomen museoliitto
12.35 Erikoismuseoiden tallennusvastuu
Selvitysmies Kalle Kallio, Valtakunnallisten erikoismuseoiden selvityshanke
12.50 Keskustelua
13.10 TAKO-aineiston luettelointi Museo 2015 -hankkeen näkökulmasta
Luettelointikoordinaattori Leena Furu, Museo 2015 -hanke
13.25 Hankenumero-tietoisku
Vs. museonjohtaja Teemu Ahola, Työväenmuseo Werstas
13.35 Keskustelua
13.45 Kahvitauko
14.15 Toimiva tallennustyönjako: TAKO:n kokoaman aineiston pohjalta laaditun luonnoksen esittely
Minna Sarantola-Weiss
14.45 Ryhmätyöskentelyä: ryhmät visioivat toimivaa työnjakoa
16.00 Ryhmätöiden purku: niiden pohjalta kootut ongelmat - miten ratkomme niitä, mitä on vielä auki
18.00 Seminaari päättyy
TAKO:n ensimmäinen pooliraporttipäivä Suomen kansallismuseon auditoriossa 7.11.2011
Päivään oli ilmoittautunut 98 osallistujaa. Museoviraston pääjohtajan Juhani Kostetin tervehdyksessä käsiteltiin museoalan aktuellia budjettikriisiä, mutta todettiin TAKO:n olevan juuri sen kaltaista toimintaa jota museoalalla nyt tarvitaan. Pääjohtajan mielestä "TAKO elää ja voi hyvin".
Kaikki seitsemän poolia esittelivät meneillään olevia hankkeitaan. Esitykset ja niiden kirvoittamat kommentit osoittivat, että pooleissa on otettu käyttöön hyvin erilaisia tapoja yhteisten hankkeiden toteuttamiseen. Pooleilla 3 ja 7 on museoidensa kokoamista aineistosta valmistettavan verkkonäyttelyn suunnittelu pitkällä. Yleisölle esiteltiin informatiivisia ja tyylikkäästi toteutettuja sivuja, jotka myös herättivät keskustelua. Kaikki poolit olivat vieneet läpi mielenkiintoisia hankkeita, ja esitykset antoivat yleisölle selvästi paljon ajattelemisen aihetta.
Hankeraporttien jälkeen jakauduttiin seitsemään työryhmään pohtimaan TAKO-työskentelyn problematiikkaa annettujen kysymysten pohjalta. Ryhmät oli koottu siten, että niissä oli jäseniä eri pooleista ja erityyppisistä museoista, ja se osoittautui ajatustenvaihdon kannalta hyväksi ratkaisuksi. Ryhmätöiden jälkeen kokoonnuttiin takaisin auditorioon kuuntelemaan yhteenvetoja ryhmien keskusteluista. Selvisi, että TAKO-työskentelyä sinänsä pidetään erittäin hyvänä ja tarpeellisena toimintamuotona, joka tehostaa museoiden yhteistyötä ja tutustuttaa niiden työntekijöitä entistä paremmin toisiinsa ja toistensa työolosuhteisiin, mutta samalla sen tulevasta kehityksestä oli paljonkin erilaisia ajatuksia. TAKO:n ohjausryhmän näkökulmasta päivä tarjosi runsaasti aineistoa toiminnan edelleen kehittämiseen.
Järjestyksessä kolmas TAKO:n tammikuun seminaari pidettiin Suomen kansallismuseon auditoriossa maanantaina 24.1.2011.
Osanottajat toivotti tervetulleiksi ohjausryhmän puheenjohtaja Minna Sarantola-Weiss. Sen jälkeen Museoviraston pääjohtaja Juhani Kostet avasi seminaarin. Ensimmäisessä osiossa luotiin silmäys Skandinaviaan: intendentti Eva Fägerborg Nordiska museetista Tukholmasta ja sihteeristön päällikkö Svein Gynnild Maihaugen-museosta Lillehammerista esittelivät nykydokumentoinnin koordinointia Ruotsissa ja Norjassa.
Varsinaisen käytännön työskentelyn ytimeen pureuduttiin kahvitauon jälkeen, kun TAKO:n kaikki seitsemän poolia esittelivät käynnistämiään dokumentointihankkeita museonjohtaja Kimmo Levän johtamassa istunnossa. Katsaus osoitti, että poolien toiminnan käynnistymisen myötä maassa on tällä hetkellä meneillään melkoinen määrä museoiden keskenään yhteistyössä toteuttamia hankkeita, joiden aihepiirien valikoima on erittäin monipuolinen.
Päivän loppupuoli omistettiin keskustelulle Suomi-kokoelmasta, TAKO:ssa ideoidusta museoiden yhteisestä kokoelmasta, joka kertoo tämän päivän Suomesta. Vs. museonjohtaja Teemu Ahola esitteli ajatuksiaan Suomi-kokoelman luetteloinista, puheenjohtaja Minna Sarantola-Weiss kertoi Suomi-kokoelman ideasta ja periaatteista ja sen jälkeen jakauduttiin ryhmiin keskustelemaan kokoelman problematiikasta. Ryhmien esitellessä pohdintojensa tuloksia syntyi varsin vilkas ja kriittinenkin keskustelu, jonka antia ohjausryhmä tulee käyttämään työstäessään asiaa eteenpäin.
Päivä päättyi uuden TAKO-ohjausryhmän valintaan toimikaudeksi 2011-2012.
TAKO:n tammikuun seminaari pidettiin Suomen kansallismuseon auditoriossa maanantaina 24.1.2011. Osanottajat toivotti tervetulleiksi ohjausryhmän puheenjohtaja Minna Sarantola-Weiss. Sen jälkeen Museoviraston pääjohtaja Juhani Kostet avasi seminaarin. Ensimmäisessä osiossa luotiin silmäys Skandinaviaan: intendentti Eva Fägerborg Nordiska museetista Tukholmasta ja sihteeristön päällikkö Svein Gynnild Maihaugen-museosta Lillehammerista esittelivät nykydokumentoinnin koordinointia Ruotsissa ja Norjassa.
Varsinaisen käytännön työskentelyn ytimeen pureuduttiin kahvitauon jälkeen, kun TAKO:n kaikki seitsemän poolia esittelivät käynnistämiään dokumentointihankkeita museonjohtaja Kimmo Levän johtamassa istunnossa. Katsaus osoitti, että poolien toiminnan käynnistymisen myötä maassa on tällä hetkellä meneillään melkoinen määrä museoiden keskenään yhteistyössä toteuttamia hankkeita, joiden aihepiirien valikoima on erittäin monipuolinen. Päivän loppupuoli omistettiin keskustelulle Suomi-kokoelmasta, TAKO:ssa ideoidusta museoiden yhteisestä kokoelmasta, joka kertoo tämän päivän Suomesta. Vs. museonjohtaja Teemu Ahola esitteli ajatuksiaan Suomi-kokoelman luetteloinista, puheenjohtaja Minna Sarantola-Weiss kertoi Suomi-kokoelman ideasta ja periaatteista ja sen jälkeen jakauduttiin ryhmiin keskustelemaan kokoelman problematiikasta. Ryhmien esitellessä pohdintojensa tuloksia syntyi varsin vilkas ja kriittinenkin keskustelu, jonka antia ohjausryhmä tulee käyttämään työstäessään asiaa eteenpäin.
Päivä päättyi uuden TAKO-ohjausryhmän valintaan toimikaudeksi 2011-2012.
Ennen seminaarin alkua, vasemmalta Risto Hakomäki,
Juhani Kostet, Antti Metsänkylä, Eva Fägerborg,
Minna Sarantola-Weiss. Kuvat: Liisa Tuomikoski
Svein Gynnild esitelmöi.
|
|
|
Nykydokumentoinnin koulutuspäivä museoammattilaisille 1.11.2010
Koulutuspäivä järjestettiin Kansallismuseon auditoriossa ja se oli yleisömenestys: läsnä oli 172 henkilöä. Päivän avasi TAKO:n puheenjohtaja Minna Sarantola-Weiss. Pääpuhujina olivat tutkija Antti Metsänkylä Suomen kansallismuseosta, amanuenssi Anne Ala-Pöllänen Helsingin yliopistosta ja vs. museonjohtaja Teemu Ahola Työväenmuseo Werstaalta. Museoiden toteuttamia hankkeita esittelivät tutkija Sanna Kupila Turun museokeskuksesta, museoamanuenssi Riitta Kela Tampereen museoista ja intendentti Arja Hartikainen Saamelaismuseo Siidasta.
kokoelmayhteistyö -seminaari Kansallismuseossa 23.1.2009 Museoiden kokoelmayhteistyö seminaari (94.9 KB)
Muistio seminaarista (109 KB)
päivitetty 23.1.2017
|
Kuva: Risto Hakomäki
|
|
Tammikuun 2013 seminaarissa paikalla oli lähes kaikki museoalan merkittävät toimijat. Kuvat: Risto Hakomäki, Kansallismuseo ellei toisin mainita..
Illalla tutustuttiin Kansallismuseon uusiin maanalaisiin tiloihin.
Paneelikeskustelu tallennustyönjaosta oli kiinnostava.
Seminaariyleisö kuuntelee tarkasti selvitysmiehen esitystä 19.11.2012.
Museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä kommentoi tallennustyönjakoa. Taustalla selvitysmies Ahola ja ohjausryhmän puheenjohtaja Sarantola-Weiss.
Museoväellä riitti keskustelemista kahvitauolla.
Valtakunnallinen erikoismuseoselvitysmies Kalle Kallio.
Kaisa Laitinen esittelee raporttia marraskuussa 2011.
|