Vad är TAKO?

TAKO är ett nätverk för samarbete mellan professionella museer kring dokumentation och samlingar. TAKO har två huvudsyften: fördela ansvaret för insamling mellan museerna och samordna samtidsdokumentationen. TAKO har sju tematiska samarbetsgrupper, så kallade pooler. Poolerna utför samtidsdokumentation antingen som gemensamma projekt eller genom samordning av museernas separata projekt.

Museerna utför samtidsdokumentation för att samla material om hur vi lever i dag och om olika fenomen. Via materialet får kommande generationer veta mer om vår tid. Insamlingsarbetet fokuserar på företeelser som nu anses väsentliga. Insamlingsansvaret har delats upp för att undvika överlappningar och för att få en bred samtidsdokumentation från olika delområden i samhället.

 

Pool 1 – Människa och natur

Medlemsmuseerna i TAKO Pool 1 genomförde åren 2011-2013 dokumentationsprojektet Rustad för naturen som handlar om vårt allt mer teknifierade förhållande till naturen. Syftet med projektet var att kartlägga, studera och dokumentera hur finländarnas förhållande till naturen och vistelse i naturen har förändrats, särskilt hur det blivit allt mer teknifierat och förenat med utrustning av olika slag. Insamlingen utfördes inom delprojekt som definierades av de medverkande museerna. Som dokumentationsmetoder användes intervjuer och insamling av skriftliga berättelser, fotografering och videoinspelning samt insamling av föremål och annat material. Materialet har arkiverats, katalogiserats och digitaliserats i de medverkande museernas samlingar och samlingshanteringssystem.

 

Rustad för naturen – museernas delprojekt

Esbo stadsmuseum
Vid Esbo stadsmuseum hade alla dokumentationsobjekt anknytning till skärgården. Museet vill även genom samtidsdokumentation dokumentera hur skärgården utnyttjas och hur folk lever i skärgården. I projektet intervjuades och fotograferades en esbobo som äger en stor segelbåt, en naturturismföretagare som transporterar turistgrupper i skärgården samt en familj som bor ute på en ö och har en egen hydrokopter. Dessutom intervjuades och fotograferades en skärgårdsbåtföretagare som tillhandahåller transporttjänster, stadens friluftschef som övervakar rekreationsobjekten i skärgården, samt en ung person med fågelskådning som hobby.

Kajanalands Museum
I Kajanaland intervjuades under projektets första år tre personer som är verksamma i naturen på olika sätt: en naturfotograf, en vildmarksguide och en jägare. I intervjuerna under det andra året fokuserade man på bär- och svampplockning och fick in olika perspektiv då en av personerna var företagare i bärbranschen, en annan representerade en förening som främjar tillvaratagande och användning av naturens skörd medan den tredje var verksam som svampkonsulent.

Västra Nylands landskapsmuseum
I Västra Nylands landskapsmuseums delprojekt fokuserade man på två undersökningsteman, sommarboende och yrkes- och rekreationsfiske, samt hur teknifieringen utvecklats inom dessa områden. Vid dokumentationen av sommarboendet och intervjun i anslutning till det fokuserade man särskilt på fritidsbostadens utrustningsstandard och vad ägaren ägnade sig åt på sommarstället. I intervjuerna som handlade om fiske dokumenterades en fiskeguides arbetsdag och en fritidsfiskares tankar om fiske som hobby. Vid dokumentationen fokuserade man särskilt på redskapen och utrustningen som användes i samband med fisket.

Pielinens museum
I Pielinens museums delprojekt undersökte man hur skogsarbetarens arbete teknifierats. Skogsarbete och lokala teman med anknytning till Lieksa är museets fokusområden. Man studerade särskilt kläder och utrustning, där en del saker hela tiden förändras och utvecklas medan andra är väldigt lika från årtionde till årtionde. Skogsarbetarens arbete dokumenterades genom intervjuer och foton samt videoinspelning. Intervjun med fyra skogsarbetare genomfördes i samarbete med Lusto och intervjuerna har arkiverats i båda museernas samlingar.

Finlands Lantbruksmuseum Sarka
Att gårdarna och maskinerna blivit större har förändrat jordbrukarnas förhållande till naturen på många sätt: medan den egna åkern tidigare var den grund jordbrukarens identitet vilade på, är åkern i dag bara en produktionsfaktor bland andra. Största delen av gårdens produktionsareal kan vara arrenderad. Tidigare försökte varje gård hålla sig med egna maskiner, numera specialiserar sig jordbrukaren vid maskininvesteringarna och förändras samtidigt från en producent som koncentrerat sig på att bruka sin egen jord till en entreprenadföretagare som är verksam i ett stort område. Situationen kartlades genom intervjuer med jordbruksföretagare.

Lusto – Finlands Skogsmuseum
I Lustos delprojekt fokuserade man närmare på de delområden inom teknifieringen som tidigare ägnats mindre uppmärksamhet vid Lusto. Sådana teman var i samband med skogsarbetare hur klädseln och utrustningen teknifierats samt förändringar i datakommunikationen och i hur skogsarbetarna håller kontakt med varandra och tar sig till skogsarbetsplatserna. Man dokumenterade också geocaching som en ny hobby som utövas i skogen. Inom projektet intervjuades sju skogsarbetare, fyra av intervjuerna genomfördes i samarbete med Pielinens museum och arkiverades i båda museernas samlingar. Dessutom intervjuades fyra personer som håller på med geocaching. Geocaching dokumenterades också genom foton och insamling av föremål med anknytning till hobbyn.

Finlands Jaktmuseum
Målet för jaktmuseets delprojekt var att dokumentera hur teknifieringen av jakten utvecklats från 1970-talet till 2010-talet. Samtidigt försökte man till museets samlingar få in ett representativt urval av teknisk utrustning och moderna jaktkläder som används vid jakt i dag. Vid intervjuerna utredde man hur jägarna ställer sig till hobbyns teknifiering.

Vichtis Museum
Vichtis museum dokumenterar det allt mer teknifierade förhållandet till naturen och hur man rustar sig för naturen i samband med sommarboende och rekreationsverksamhet. Under 2011 gjorde man intervjuer om ordnande av rekreationsverksamhet i naturen. Följande år fokuserade man på sommarboende och gjorde en enkät bland sommargäster i Järventaustaområdet. År 2013 fördjupade man ämnet med intervjuer som handlade om tre sommarbostäder i området. Särskild uppmärksamhet ägnades åt att de aktuella sommarbostäderna ligger i omedelbar närhet av Noux nationalpark.