Gös och abborre med jigg - på fisketur med fiskeguide

I dagens läge kan man få sin utkomst från fiske på många olika sätt. Harri Hotti är femtiplussare och fiskeguide som sysslat med fiske allt sedan 6 års ålder. När Harri inledde verksamheten år 1995 fanns det inte en enda fiskeguide i Hangö. De första ”försökskunderna” var hans tidigare fiskekompisar. De blev stormförtjusta och har förblivit hans kunder sedan dess.

 

Inom ett år uppgår dagarna till sjöss till ett hundratal. Spinnfiske inleds på våren så snart isarna har gått och säsongen pågår till slutet av juni. I juli och augusti har kundföretagen sommarledigt och då tar fiskeguiden också semester. I mitten av augusti kör arbetet i gång, i september och oktober är det högsäsong och i mitten av november blir fiskefärderna så småningom färre. Arbetspassen kan ibland vara i tio dagar i sträck och sedan behöver man en ledig dag. När jobbet avtar börjar fiskesäsongen för Harri. Sommartid blir dagarna ofta långa. Om vintern behöver fiskeguiden ta igen sig, eller beroende på hurudan säsongen varit, kanske skriva artiklar för olika tidningar och tidskrifter.

Vattnen utanför Hangö hör till de mest fiskrika delarna av Finska viken och artrikedomen är stor. Ekenäs ligger mera inomskärs i skydd för hårda vindar och annars kan man söka sig till Bromarv, Finby eller Ingå om kunderna så önskar och beroende på fiskelyckan och hur det nappar. På insjöar som Hiidenvesi eller Lojo sjö kan man fiska gös. Gädda och havsöring spinnfiskas, gös och abborre med jigg.

”På våren när isarna gått är havsöringssäsongen på topp ett par tre veckor och då säljer och rekommenderar jag bara just den fångstformen. Lite längre fram kommer gäddan också med i bilden, men nu rullar det på riktigt bra så här ett bra tag eftersom gäddan leker tidigt på våren. Jag vill inte föra ut folk till sjöss för att fiska lekande fisk, utan ger dem lekro och vi håller oss till havsöringen. Och se’n när lektiden är över för gäddan är den på hugget och då övergår vi till gädda. Nästa i tur är sedan gösen. Säsongen fortgår sedan med gädda och gös till slutet av juni. På hösten fortsätter vi igen med gös. Ja och så glömde jag att nämna att insjöarna också numera finns med som alternativ, exempelvis Hiidenvesi och Lojo sjö, där det finns en livskraftig gösstam och där börjar vi vanligen med gös och fortsätter sedan ut till havs när insjöarna fryser. Till havs fiskar vi sedan gös, abborre och gädda och med tiden blir det först alltmer gädda tills havsöringen igen kommer med in i bilden.”

 

En professionell fiskeguide är en guide som inte kan gå med på riktigt vilka önskemål som helst. En företagare som satsar allt på att göra ett bra jobb behöver inte marknadsföra sig tusenfalt: kunderna gör det i stället. Ofta är den som är värd för kundgruppen en hängiven fiskare, men också nybörjaren brukar klara sig galant efter en halvtimmes övning och efter två timmar går fisket ”på räls”. I praktiken består Hottis kunder av företagskunder i grupper på 3-6 personer. Till sjöss bär det av i antingen en eller två båtar. Tack vare samarbete med andra företagare kan man också ta emot stora beställningar. Vanligen är åtminstone gruppens värd finländare.

 

Fiskeguidens dag

Fiskeguidens dag blir ofta lång.
Väckning kl. 5, utrustningen samlas i hop, val av drag för dagen, utrustningen packas ner
Avfärd hemifrån kl. 7-8, inköp för dagens matsäck, se till att båten är startklar
Kunderna anländer kl. 9 och får sin utrustning, avfärd, lunchpaus efter tre till fyra timmars fiske varefter fiskandet fortsätter
Tillbaka i hamn kl. 17-18, fångsten fileas för kundernas räkning, tömning och tvätt av båten sedan kunderna åkt, ordna med utrustningen och dra upp båten
Hemma ska utflyktskärlen diskas, e-posten läsas och faktureringen skötas
Arbetsdagen är till ända kl. 20

På kundens begäran görs också kortare utflykter, men Hotto säger att han föredrar 6-8 timmars fiskefärder, eftersom kunderna får ut så mycket mer av dem. Ibland är fisken inte alls på hugget på förmiddagen, medan man på eftermiddagen kan få smak för fiskandet på allvar. Väderreservationen innebär att om fiskeguiden helst inte själv beger sig ut, så tar han inte heller sina gäster till sjöss den dagen. Ofta är det ändå möjligt att välja en mer skyddad fiskeplats om vinden är hård.

Kundernas förväntningar på fångsten kan ibland vara högst ställda, men för många är samvaron i naturen en upplevelse i sig. Harri anser ändå att fångsten nog garanterat blir större tillsammans med en guide än på egen hand, men fiskeguiden har ansvar för och månar om fiskstammarna. Man drar inte närmelsevis upp all fisk man kan få och Harri Hotti tycker att ett par gäddor eller gösar per man är ett lagom antal, eventuellt lite fler abborrar. Avsikten är ingalunda att fylla frysen, utan att förutom själva upplevelsen få några mål färsk fisk på köpet. Om alla stora gäddor dras upp på ett och samma ställe betyder det på sikt att där sedan inte längre kommer att finnas några stora gäddor. Stamgästerna har nog insett detta.

“Nu talar jag inte om guiderna, utan om fritidsfiskare över lag och också om yrkesfiskarna. På många ställen fiskas det för mycket. Det innebär att om man drar upp alltför många moderfiskar blir stamförnyelsen ett väldigt utdraget och långvarigt projekt. Att gösvikar här till havs har tömts på det sättet finns det många exempel på och fiskelagen borde vara i samklang med naturen och begränsningarna gälla hela landet. Typ att när vi nu fick så mycket fisk här i dag så lägger vi ut tio nät i morgon och tar upp resten.”

 

Speciellt vid kallt väder använder man sig av guidens utrustning och kunderna klär sig i vindtäta varma flytoveraller och skodon. Sommartid använder kunderna egna kläder. Vid kyligt väder har Hotti för säkerhets skull en räddningsdräkt på sig – ifall något skulle gå fel – då är förutsättningarna för att hjälpa de andra bättre. Under årens lopp har kläderna blivit avsevärt mycket bättre, från pimpeloveraller och styva regnkläder har man utvecklat tunna lager som trots det är både varma och lätta att röra sig i.
Spön, rullare och drag står fiskeguiden för: Hotti försäkrar att han nog skaffat utrustning på toppennivå med genomtänkta kombinationer, en nivå som är svår att nå med enbart vanlig fritidsutrustning.

 

Attitydförändringar tar tid

Inställningen till fiskeguiden var till en början aningen avog, eftersom han dessutom inte var infödd ortsbo. Attityderna har småningom förändrats, isynnerhet som de guidade turerna inte lett till att fisken minskat i vattnen. Lagstiftningen sätter ännu i någon mån käppar i hjulen för guidade fisketurer, men förändringar är eventuellt på väg. En bra fiskeguide fiskar inte just själv när han är på utflykt med sina kunder, utan bidrar med tekniskt kunnande och övningskast.

”Om jag fiskar exempelvis tre gäddor om dagen och de väger sex kilo per styck, så är värdet på en gäddfilé tjugofyra euro per kilo. Men om en turist drar upp de här tre gäddorna, så får vi redan tusen euro för de här sex kilogrammen. Eller vad blir avkastningsvärdet på fisken, att gäddan verkligen är en värdefisk när man väl dragit upp den. Det här fattade norrmännen redan för länge se’n. Själva fiskade de laxen i älvarna, sålde den och fick femtio kronor per kilo. Nu när turisterna fiskar så får de tusen kronor per kilo.”

Yrkesguidens fiskebåtsvideo (på finska):