En vinterdag i Finland

Elva berättelser om en vinterdag år 2011
Katso talvipäivät!

Presentation av projektet

Hur såg en bestämd onsdag i februari ut i elva finländska familjer år 2011? Vad åt familjerna till frukost, och vad hade de till middag? Vem gick till jobbet och vem gick till skolan? Stannade någon hemma? Vem bakade, och vad? Vem knåpade ihop en muminfigur?

Vardagen omger oss hela tiden med olika händelser och fenomen. Ibland är vardagen full av brådska, ibland finns det tid över att slå dank. Hur ser vår vardag ut om tio, femtio eller hundra år? Det vet vi inte, men i framtiden kan vi kanske studera hur den såg ut i skrivande stund.

Elva museer runt om i landet förenade sina krafter för att få reda på hur folks vardag ser ut i vår tid. Elva familjer och en dag valdes ut: onsdagen den 2 februari 2011. Under den här i sig alldeles vanliga dagen klev forskarna in i familjernas liv. Hängde med från morgon till kväll. Fotograferade, filmade och iakttog, frågade ut familjerna. Vad hade de för tankar om vardagen? Tillsammans valde forskarna och familjerna ut några vardagliga föremål till museernas samlingar, föremål som skulle berätta om livet i Finland vintern 2011.

Forskarna fick ihop ett material som på ett mycket jordnära sätt berättar om livet i Finland. Nätutställningen som du hittar här bygger på det insamlade materialet. Vi träffar elva olika finländska familjer eller personer i olika boendemiljöer och livssituationer. Folk knogar på, eller har inget särskilt för sig under denna vinterdag. Vi möter mänsklig värme. Dagens väder är också varierande: duggregn, slask och snö, litet småkallt vinterväder och solsken! Häng med, så får du själv se hur dagen gick!

Projektet har initierats av samarbetsnätverket TAKO som koordinerar dokumentations- och samlingsarbetet på finska museer. Temat för TAKOs tredje pool är att dokumentera vardagen. Museerna som hör till poolen beslutade om vinterdagsprojektet redan föregående vår. Museerna hade alltså gott om tid att förbereda sig: att leta upp lämpliga familjer och planera projektet.

Här vill vi i synnerhet tacka personerna på de elva orterna för att de släppte forskarna in på livet under den utvalda dagen, och gav oss tillstånd att publicera materialet som finns samlat här.

Människorna bakom projektet

Innehållsproduktion: Anna-Reetta Rikala / Web design: Joonas Ylitalo

Intervjuutskrifter: Satu Kankainen / Anna-Reetta Rikala

Tavastehus stads historiska museum:Inka-Maria Laitila / Saija Sillanpää / Kristiina Kestinen

Nationalmuseum: Antti Metsänkylä / Ismo Malinen / Anna-Reetta Rikala / Risto Hakomäki

Mellersta Finlands Museum: Pekka Helin / Suvi Hänninen / Liina Luumi / Pirjo Sojakka

Kuopio kulturhistoriska museum: Tapio Laaksonen / Kari Jämsén / Helena Niiranen / Pekka Kankkunen

Lahtis historiska museum: Sari Kainulainen / Päivi Vickholm / Tiina Rekola

Västra Nylands landskapsmuseum: Nina Andersson / Lena Dahlberg / Peter Sjöstrand

Nautelankoski museum: Leena Viskari / Terhi Ykspetäjä-Remes

Norra Österbottens museum: Jarmo Koponen

Satakunda museum: Johanna Jakomaa / Heidi Helkiö-Mäkelä / Pentti Pere

Tammefors museer: Paula Leinonen / Ritva Palo-oja / Riitta Kela / Reetta Tervakangas

Åbo museicentral: Anneli Sorvoja / Raakkel Närhi / Riitta Kajala

Översättning: Johanna Palmgren (engelska) / Camilla Ahlström-Taavitsainen (svenska)