Suomalainen talvipäivä

Yksitoista tarinaa eräästä talvipäivästä vuonna 2011
Katso talvipäivät!

Hankkeen esittely

Millainen oli eräs helmikuinen keskiviikko yhdessätoista suomalaisessa perheessä vuonna 2011? Mitä syötiin aamupalaksi, mitä iltaruuaksi? Kuka lähti töihin tai kouluun? Jäikö joku kotiin? Kuka leipoi ja mitä? Entä kuka teki muumin?

Arki erilaisine tapahtumineen ja ilmiöineen on ympärillämme kaiken aikaa. Joskus se on kiireistä, joskus joutilasta. Millaista arkemme on kymmenen, viidenkymmenen tai sadan vuoden kuluttua? Sitä emme tiedä, mutta tulevaisuudessa kenties voimme tarkastella sitä mitä se oli nyt.

Yksitoista museota eri puolilta Suomea yhdistivät voimansa selvittääkseen miten ihmiset elävät arkeaan tässä ajassa. Valikoitui yksitoista perhettä ja yksi päivä: keskiviikko 2. helmikuuta 2011. Tuona sinänsä tuiki tavallisena päivänä tutkijat jalkautuivat perheiden elämään. Kuljettiin mukana aamuvarhaisesta iltamyöhään. Valokuvattiin, videoitiin ja havainnoitiin, kyseltiin ajatuksia arjesta. Yhdessä perheiden kanssa valittiin museoiden kokoelmiin myös arkisia esineitä kertomaan elämästä Suomessa talvella 2011.

Tuomisinaan tutkijoilla oli suomalaista elämänmenoa juurevalla tavalla läpivalaiseva aineisto. Tämä oheinen verkkonäyttely on koostettu aineiston pohjalta. Tapaamme yksitoista erilaista, eri elämäntilanteessa ja asuinympäristössä elävää suomalaista perhettä tai henkilöä. Talvipäivään mahtuu yhtäältä arkista aherrusta ja kiirettä, toisaalta myös jouten oloa ja inhimillistä lämpöä. Päivän sää on myös vaihteleva: tihkusadetta, räntää ja lunta, väliin myös pikkupakkasta ja aurinkoa! Lähde mukaan katsomaan miten perheissä talvipäivää vietettiin!

Hankkeen taustalla on suomalaisten museoiden tallennus- ja kokoelmayhteistyötä koordinoiva yhteistyöverkosto TAKO, jonka 3. poolin teemana on arjen tallennus. Pooliin kuuluvat museot päättivät talvipäivähankkeesta jo edellisen vuoden keväällä. Museoilla oli siis hyvää aikaa valmistautua: etsiä ja löytää sopivat perheet ja suunnitella hankkeen toteutus.

Tässä yhteydessä haluamme kiittää erityisesti niitä yhdellätoista paikkakunnalla asuvia henkilöitä, jotka päästivät tutkijat havainnoimaan elämäänsä tuona päivänä ja ovat antaneet luvan julkaista näille sivuille kootun aineiston.

Hankkeen tekijät

Sisällön tuotanto: Anna-Reetta Rikala / Web-suunnittelu: Joonas Ylitalo

Haastattelujen litterointi: Satu Kankainen / Anna-Reetta Rikala

Hämeenlinnan kaupungin hist. museo:Inka-Maria Laitila / Saija Sillanpää / Kristiina Kestinen

Kansallismuseo: Antti Metsänkylä / Ismo Malinen / Anna-Reetta Rikala / Risto Hakomäki

Keski-Suomen museo: Pekka Helin / Suvi Hänninen / Liina Luumi / Pirjo Sojakka

Kuopion kult.hist. museo: Tapio Laaksonen / Kari Jämsén / Helena Niiranen / Pekka Kankkunen

Lahden historiallinen museo: Sari Kainulainen / Päivi Vickholm / Tiina Rekola

Länsi-Uudenmaan mk-museo: Nina Andersson / Lena Dahlberg / Peter Sjöstrand

Nautelankosken museo: Leena Viskari / Terhi Ykspetäjä-Remes

Pohjois-Pohjanmaan museo: Jarmo Koponen

Satakunnan museo: Johanna Jakomaa / Heidi Helkiö-Mäkelä / Pentti Pere

Tampereen museot: Paula Leinonen / Ritva Palo-oja / Riitta Kela / Reetta Tervakangas

Turun museokeskus: Anneli Sorvoja / Raakkel Närhi / Riitta Kajala

Käännökset: Johanna Palmgren (Englanti) / Camilla Ahlström-Taavitsainen (Ruotsi)