Fiskarfamiljen på Prästö: Camilla, Karl-Mikael och barnen Anton och Andreas
Prästö ligger i södra delen av Bromarv, som hör till Raseborg. På Prästö bor Karl-Mikael och Camilla med sönerna Anton och Andreas. På vintern är det tyst på ön, men antalet invånare flerdubblas när sommargästerna kommer. Familjen bor i Karl-Mikaels fars barndomshem. Själv bor han numera i ett grannhus.
Karl-Mikael är yrkesfiskare i åttonde generationen. Camilla arbetar som närvårdare i ett servicehem för äldre i Bromarv. Pojkarnas skola ligger också på fastlandet, Anton i högstadiet i Tenala och Andreas i lågstadiet i kyrkbyn i Bromarv.
Att bo på ön är något som ger ramarna för familjens liv. Naturen är hela tiden närvarande, årstidernas växlingar känns och syns – också i arbetet. Om somrarna pågår arbetet nästan dygnet runt, men på vintern är det lugnare. Då vilar också naturen.
Familjen är van vid att all service är långt borta och att man inte spontant kan ta sig till affären. Därför är familjen nästan självförsörjande: fiskar, jagar och gör mycket själv. Ändå känner sig familjen inte isolerad. Det är bara en kilometer till fastlandet. När isen ligger på använder familjen fyrhjulingen eller snöskotern för att komma dit, eller så går man till fots. Under den isfria tiden används båten. Bilen står på fastlandssidan.
”Man behöver fler båtar på fler ställen. En där som man skall slippa över till fastlandet, sedan brukar vi ha en utåt, dit så man slipper och fiska.”
Onsdagen den 2 februari 2011
Det var beckmörkt på Prästö, men lyset var redan tänt i Karl-Mikaels och Camillas hus. Karl-Mikael hade vaknat tidigt och ställde i ordning sina redskap för dagens fångstresa. Camilla bredde smörgåsar åt sin man. Pojkarna hade ätit sitt morgonmål och skulle snart iväg till skolan.
Karl-Mikael och pojkarna satte sig på snöskotern och färden över isen började. På fastlandssidan skulle skoltaxin möta och föra Andreas till kyrkbyn och Anton till en vägkorsning där han skulle hoppa på bussen till Tenala.Father and sons got on the snowmobile and began their journey over the ice. Once on the mainland the school taxi would pick up the boys and take Andreas to the village and Anton to the crossroads where he would catch his bus to Tenhola.
När pojkarna hade förts till skolskjutsen kom Karl-Mikael tillbaka. Han hade tagit med sig morgontidningarna ur postlådan på fastlandet och förde nu en del av dem till sin far i grannhuset. Hemma drack Karl-Mikael ytterligare en kopp kaffe och hällde resten av kaffet i termosen. Han lade smörgåsarna i ryggsäcken och körde till stranden. Redskapen för fisketuren låg i en kälke som han hade på släp efter skotern. Vid strandboden plockade ha upp en plasthink för fångsten. Nu började färden till näten.
I dag hade Camilla kvällstur, så hon kunde göra hushållsysslorna i lugn och ro. Hon gick efter ved till lidret, matade fåglarna och började laga korvsoppan som familjen skulle ha till middag. Vid tolvtiden var soppan klar, och då var det dags för henne att ta sig till jobbet. Camilla gick över isen till fastlandet, där familjens bil stod parkerad. Därifrån fortsatte hon till Bromarvs centrum.
[Det är] ”Skönt på vintern och hett på sommaren”. Vi är helt ensamma på vintern, från självständighetsdagen till påsken är det helt tomt på folk.”
”På påsken kommer sommarfåglarna vilket betyder att det är människorna som kommer, vilket även påverkar vårt liv.- - Det blir stressigare, för de kommer [hem till dem] för att köpa fisk, sedan behöver de hjälp med olika saker, telefonen kan ringa sent t.o.m. kl. 11 på kvällen för att de t.ex. har tappat bort sig i dimman, snurran har inte startat, ligger någonstans på sjön, eller så har de kört omkull och motorn är full med vatten och de behöver hjälp. Tidigare var de mer att de var borttappade i dimman. Man blir litet servicepunkt.”
Vintern har varit sträng och därför är dagens fångstresa bara säsongens tredje. I dag hade han nät på fyra olika fångstplatser. Arbetet gick raskt undan. Det var ändå bra att ha en kafferast mellan varven. En havsörn cirklade på himlen och inspekterade fiskarens förehavanden.
Samtidigt som pojkarnas pappa var ute och fiskade började deras skoldagar på var sitt håll. Under Andreas första timme fick han och de andra rita domherrar, sedan var det dags för matematikprov. Efter maten gick klassen till gymnastiksalen där Andreas fick spela pingis med sina kompisar. I dag var 22 elever på plats, åtta i Andreas klass.
Antons dag började med engelska. Sedan följde religion, musik och matematik. Som avslutning på dagen hade han en dubbeltimme med modersmål. Sedan var det dags att skynda till bussen som skulle ta honom hem: den väntade redan bredvid skolan./p>
Karl-Mikael började också bli klar med dagens arbete. Fångsten var rätt så god i dag: ett femtiotal gösar, 12 sikar och 17 lakar. På lördag skulle han igen sälja fisk på torget i Karis. På hemvägen plockade han upp Andreas på taxihållplatsen, tog dagens post, och så körde hem. Andreas skulle hämtas senare.
Camilla hade också kommit iväg till arbetet, trots några hinder på vägen. Ett timmerlass hade tvingat henne att stanna. Lyckligtvis hade mannen som i sakta mak lastade stockarna kört åt sidan, och hon kunde fortsätta resan.
På jobbet bytte Camilla om till sina arbetskläder och tittade sedan på anslagstavlan för att se vem som hade arbetstur. I dag var det bingo för invånarna före kaffet.
Kvällen på servicehuset gick lugnt. De boende fick kvällsmat, och sedan var det dags att bädda för kvällen. Som avslutning hade Camilla några hembesök i byn. Hon gav mediciner till de äldre, hjälpte dem med kvällsbestyren och såg till att allting var som det skulle. Camillas dag slutade klockan 21. Det var igen beckmörkt ute.
Också hemma på Prästö började kvällen gå mot sitt slut...Karl-Mikael och pojkarna väntade att hon skulle komma hem.
Tankar om vardagen
”Det är lugnt och fridfullt. Tungt jobb är det nog, man måste nog arbeta. Mest då man skall därifrån ifall det är dåligt väder eller krångligt. Då känns det tungt ibland. Man har ingen by runtomkring med karlar som kan hjälpa utan all service skall man till staden och söka. Till närmaste granne är det minst 5 km.” –Karl-Mikael
”Vi är nog eko-människor, det blir ju så. Vi köper aldrig kött, nöt eller gris utan allt är vilt. - - På sommaren odlar vi allt som det går. - - Bär plockar vi själv, det beror på hur det kommer. Svamp och äpplen, svartvinbärsbuskar, saften kokar jag själv.” –Camilla