Tarkastele museoiden kokoelmia visualisoinnin avulla
Kokoelmakartan avulla voit tarkastella museoiden kokoelmia ja osakokoelmia erilaisten visualisointien avulla. Kokoelmakartasta löydät myös kokoelmien sisältötietoja, kokoelmiin liittyviä sijaintipaikkakuntia, kokoelmien objektimääriä ja kokoelmiin liittyviä asiasanoja. Mikäli tarkasteltavan kokoelman objekteja on digitoitu Finna-palveluun, löydät kokoelmatietojen yhteydestä Finnaan johtavan linkin, jonka kautta pääset tutkimaan kokoelmaan sisältyvien objektien tietoja.
Voit tarkastella kokoelmia kahdella tavalla: museoittain tai kokoelmittain. Museoittain-näkymän tarkastelun pohjana ovat museo-organisaatiot ja niihin liittyvät kokoelmat. Kokoelmittain-näkymän tarkastelun lähtökohtana ovat kokoelmat itsessään.
Mikäli valitset tarkastelunäkökulmaksi museon (Museoittain), voit tutkia niitä kahden visualisoinnin avulla: Kartta-visualisointi sijoittaa museot Suomen kartalle. Klikkaamalla museon symbolia, avaa Kokoelmakartta kyseisen museon syöttämät kokoelmat tutkittavaksi.
Kokoelmanäkymä näyttää kaikki Kokoelmakartassa olevat museot ja niihin liittyvät kokoelmat yhdessä näytössä. Voit valita tutkittavaksi museoihin liittyviä kokoelmia klikkaamalla niitä.
Mikäli valitset tarkastelunäkökulmaksi kokoelmat (Kokoelmittain), on sinulla käytössäsi taulukko-visualisointi ja asiasana-avaruus -visualisointi. Taulukko-visualisointi avaa kaikki Kokoelmakarttaan syötetyt kokoelmat listauksena näkyville aakkosjärjestyksessä. Asiasana-avaruus sijoittaa kaikki Kokoelmakarttaan syötetyt kokoelmat yhdelle näytölle. Kokoelmat hakeutuvat toistensa läheisyyteen sen mukaan, kuinka yhtäläiset ne ovat asiasanoitusten osalta. Tämän visualisoinnin tarkoituksena on näyttää Kokoelmakartan kokonaisuuden hahmottuminen asiasanoituksen samankaltaisuuden avulla. Kokoelmia kuvaavien pallojen koko esittää kyseisten kokoelmien määrällistä suuruutta suhteessa toisiinsa: mitä suurempi pallo, sitä enemmän objekteja se sisältää.
Käytössäsi on myös suodatus-toiminto, jonka avulla voit suodattaa museoita ja kokoelmia erilaisten kriteerien avulla. Valittavina hakukriteereinä ovat museo, maakunta ja asiasana. Voit tehdä myös hakuja hakusanojen perusteella.
Yhtenä hakuvaihtoehtona on myös vapaasanahaku, jonka avulla voit etsiä kohteita kirjoittamalla hakulaatikkoon asiasanoja tai kokoelman nimiä.
Kokoelmakartta on museoiden TAKO-verkoston ylläpitämä palvelu, jonka avulla museot jakavat tietoja omista osakokoelmistaan. Palvelu vastaa pitkään museoissa esillä olleeseen tarpeeseen esitellä esimerkiksi sellaisia kokoelmia, joita ei vielä voi selata verkossa Finna-palvelussa tai joita ei ole vielä luetteloitu tietokantoihin. Palvelu toimii myös yksittäisen museon työvälineenä oman kokoelman sisällön ja painopisteiden hahmottamisessa sekä esittelyssä.
Museot vievät Kokoelmakarttaan itse tietoja omista kokoelmistaan, joten palvelun tietosisältö karttuu vähitellen. Kokoelmakartassa ei julkaista tietoja yksittäisistä esineitä, valokuvista tai muusta aineistosta vaan suuremmista kokonaisuuksista ja osakokoelmista. Jos johonkin kokoelmaan kuuluvaa aineistoa on julkaistu Finnassa, kokoelman tiedoissa on linkki aineistoon.
Kokoelmakartta-palvelun on toteuttanut Vividin Oy yhteistyössä TAKOn ja Museoviraston kanssa. Hanketta on tukenut opetus- ja kulttuuriministeriö. Palvelu on julkaistu helmikuussa 2020. Palvelun pohjana on käytetty aiemmin julkaistua TAKO-verkoston tallennustyönjaon visualisointityökalua.
Museoiden kokoelmia koskevat kysymykset: ota yhteyttä kokoelman omistavaan museoon
Kysymykset palvelun toiminnasta ja tietojen täyttöön liittyvät kysymykset: tako@kansallismuseo.fi
Tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO on valtakunnallinen suomalaisten ammatillisten museoiden verkosto. Verkoston toiminnan tarkoituksena on museoiden kokoelmahallinnan ja -toimintojen kehittäminen yhteistyössä museoiden kesken.
Visualisointiin liittyvät tekniset kysymykset roope@vividin.fi