Visualisoinnissa museoiden tallennustyönjako on kuvattu hierarkkisen kehämäisen puun muodossa.
Uloimmalla kehällä sijaitsevat itse tallennustehtävät, joista kukin sijaitsee eri määrässä yläteemoja tai "alaoksia". Sisimmällä kehällä eli "juuressa" voi nähdä, kuinka tallennustehtävien määrät jakautuvat prosentuaalisesti aihealueittain.
Visualisoinnin janojen ja pallojen (tai "oksien" ja "lehtien") koot kuvaavat, kuinka monta tallennustehtävää kustakin aiheesta on tehty. Palloja klikkaamalla voi tutustua tarkemmin itse tehtyihin tallennuksiin, niiden kuvauksiin sekä eri objektien määriin.
Voit etsiä tallennustehtävää kirjoittamalla sen nimen oikean sivupalkin Etsi aihealuetta -kohdasta. Visualisointi piilottaa reaaliajassa tallennustehtävät, jotka eivät sisällä hakukenttään kirjoitettua merkkijonoa.
Voit suodattaa tallennuksia oikean sivupalkin Suodatus-valikosta. Tallennuksia voi suodattaa vuoden, museotyypin, maakunnan ja museon mukaan. Kukin kategoria sisältöineen on jaoteltu väliotsikoihin ja väliotsikon oikealla puolella olevia kuvakkeita klikkaamalla voi poistaa kaikki sen alaiset valinnat tai uudestaan klikkaamalla palauttaa takaisin. Yksittäisiä muuttujia voit poistaa tai lisätä ottamalla ruksin pois tai lisäämällä sen takaisin.
Visualisoinnissa on mahdollista zoomata näkymää käyttämällä hiiren vieritys-painikkeella tai kosketusnäytön zoom-toiminnolla.
Kaikki oikeasta sivupalkista visualisointinäkymään tehdyt muutokset tallentuvat osoitekenttään. Oikeasta yläkulmasta löytyy Jaa -painike, jota klikkaamalla avautuu ikkuna, josta voi valita sosiaalisen median, jossa jakaa visualisointinäkymä. Osoitekentän linkin voi myös kopioida itse ja lähettää eteenpäin, mutta sen saa myös lyhennetyssä muodossa, jos valitsee Luo lyhennetty linkki -vaihtoehdon.
Tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO on valtakunnallinen suomalaisten ammatillisten museoiden verkosto. Verkoston toiminnan tarkoituksena on museoiden kokoelmahallinnan ja -toimintojen kehittäminen yhteistyössä museoiden kesken.
Verkoston koordinoima valtakunnallinen tallennustyönjako tähtää suomalaisen yhteiskunnan ja kulttuurin ilmiöiden hallittuun tallentamiseen. Tämän toiminnan ytimessä on yhdessä sovittu työnjako siitä, miten ilmiöt museoiden kokoelmiin tallentuvat. Tavoitteena on jakaa museokentälle tietoa siitä, mitä eri museot tallentavat ja miten niiden tallennusalueet limittyvät suhteessa toisiinsa.
Valtakunnallinen tallennustyönjako vähentää museoiden tekemää päällekkäistä tallennusta ja avaa museoiden tallennustyön temaattista kokonaiskuvaa. Tallennustyönjaon avulla on myös mahdollista nähdä, jääkö jokin ilmiö tallentamatta kokonaan.
Valtakunnallinen tallennustyönjako on museoiden kanssa yhteistyössä luotu kokonaisuus. Museot ovat itse voineet valita, mitä tallennustehtäviä ne ottavat hoitaakseen.
Tallennustyönjakomalli jakaantuu seitsemään pääaihealueeseen, joiden sisällä on hierakkisessa järjestyksessä alateemoja. Näiden alla sijaitsevat museoiden tallennustehtävät. Tallennustyönjaon seitsemän pääaihealuetta ovat:
Aihealue 1: Ihminen ja luonto
Aihealue 2: Yksilö, yhteisö ja julkinen elämä
Aihealue 3: Arki
Aihealue 4: Tuotanto, palvelut ja työelämä
Aihealue 5: Viestintä, liikenne ja matkailu
Aihealue 6: Koulutus, taide, korkeakulttuuri ja urheilu
Aihealue 7: Vaikuttajat, trendit ja käännekohdat
Museot raportoivat tallennustehtäviensä piirissä tekemänsä tallennustyön kerran vuodessa. Raportoinnista koottu tieto on tarkasteltavissa tämän sivun visualisointityökalun avulla. Aineisto on tutustuttavissa myös Excel-työkirjoina osoitteessa http://tako.nba.fi/tallennustyonjako/raportit.
Valtakunnallinen tallennustyönjako lanseerattiin museoiden käyttöön vuoden 2013 alussa. Tällä hetkellä tallennustyönjakotoiminnassa on mukana yhteensä 93 suomalaista museota.
Visualisointiin liittyvissä teknisissä kysymyksissä voi olla yhteydessä roope@vividin.fi